Experten uttalar sig

Impotent i det tysta – det finns hjälp att få i tablettform

Erektil dysfunktion drabbar män i alla åldrar, men många män inte är bekväma att prata om problemet. Den goda nyheten är att det finns ett antal säkra och effektiva behandlingar tillgängliga för de män som upplever erektil dysfunktion i någon form. Lyckligtvis är behandlingen ofta bara en fråga om att ta ett piller.

Lars Henningsohn, docent och överläkare vid Karolinska Universitetet säger att det finns flera olika läkemedel som kallas PDE5-hämmare som kan hjälpa två tredjedelar av alla män med erektil dysfunktion. – Man kan behöva ta flera doser över tid innan de fungerar ordentligt. Man bör också vara medveten om att man kan behöva justera dosen, säger docent Lars Henningsohn.

Förbättrad sexuell aktivitet

Varje läkemedel fungerar olika, men de förbättrar alla den sexuella aktiviteten genom att stimulera blodflödet till penis. De olika preparaten har också olika verkningstid och vissa har fler biverkningar än andra som tillexempel huvudvärk, nästäppa, sura uppstötningar och värmeskiftningar. Förutom farmakologiska och kliniska skillnader läkemedlen emellan är det dessutom kostnadsskillnader. Priserna varierar mellan olika tillverkare och apotekskedjor så ett tips till patienter är att jämföra priser på apotekens hemsidor.

Våga prata och sök hjälp

Att få erektionsproblem emellanåt är inte nödvändigtvis en anledning till oro. Om erektil dysfunktion är ett fortgående problem, kan det dock orsaka stress, påverka självförtroendet och bidra till problem i parrelationen.

Stress och psykiska problem

Problem med att få en erektion eller behålla sin erektion kan vara ett tecken på underliggande hälsotillstånd som behöver behandling och riskfaktor för hjärtsjukdom. – Manlig sexuell upphetsning är en komplex process som involverar hjärnan, hormoner, känslor, nerver, muskler och blodkärl. Erektil dysfunktion kan bero på ett problem med någon av dessa eller i kombination. På samma sätt kan stress och psykiska problem orsaka eller förvärra erektil dysfunktion.

Effektiv behandling

Idag finns förutom PDE5-hämmare även hormonbehandling med testosteron att tillgå. Låga testosteronnivåer kan hindra tabletterna från att verka. För patienter som inte har hittat framgång med andra behandlingar, finns det möjligheter till penisimplantat. Docent Lars Henningsohn säger att värdet av att ha olika behandlingsalternativ att tillgå är stort då många av männen fått prova sig fram bland de olika läkemedlen inom gruppen, innan de hittat det som passar dem bäst. – Ge inte upp, för det finns läkemedel som passar alla. Sen handlar det om att arbeta på parrelationen för att öka lusten och stimulansen. Inget kommer om man bara sitter och väntar, avslutar docent Henningsohn.

Lars Henningsohn, Docent och överläkare, Karolinska Universitetet. FOTO: BILDMAKARNA